Fysiotherapie voor fibromyalgie


Is bij u de diagnose fibromyalgie gesteld? Dan heeft u last van langdurige pijn in uw spieren en bindweefsel.

Lees hoe fysiotherapie u kan helpen deze klachten te verminderen.Wat is fibromyalgie?


Fibromyalgie is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door chronische spierpijn en stijfheid in het lichaam. Mensen die lijden aan fibromyalgie ervaren vaak vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Deze aandoening kan uw fysieke en mentale welzijn aanzienlijk beïnvloeden. Hoewel de exacte oorzaak nog niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat fibromyalgie te maken heeft met een verstoring in de manier waarop de hersenen pijn verwerken. Fibromyalgie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van fibromyalgie. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en stijfheid. Behandelingen kunnen onder andere bestaan uit gerichte oefeningen, massage, dry-needling en ontspanningstechnieken.

Wat zeggen onze klanten?

Recensies

 
Fysiotherapie voor fibromyalgie 4

Fysiotherapie bij Fysio-I

De fysiotherapeut bij Fysio-I is Peter Ilchev. Hij is een zorgprofessional die zich blijft ontwikkelen, multidisciplinair is en durft te innoveren. Voor elke nieuwe cliënt schrijft Peter een behandelplan op maat. U mag verder het volgende van mij verwachten:

 • Flexibele openingstijden, u bent welkom tot 21.00 uur ‘s avonds
 • Direct een afspraak
 • Veel ervaring met topsport, revalidatie, oncologische therapie, oedeemtherapie en after lipo massage
 • Persoonlijke aanpak door maatwerk
 • Behandelingen van 30 minuten
 • Gratis parkeermogelijkheden voor de deur

Geïnteresseerd in fysiotherapie voor fibromyalgie? Maak dan gelijk een afspraak bij ons. U kunt ons bellen of het contactformulier invullen. Voor meer informatie mag u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn de symptomen bij fibromyalgie?

De symptomen van fibromyalgie variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende klacht is pijn en gevoeligheid in de spieren, pezen en gewrichten. Deze pijn kan zich door het hele lichaam verspreiden en wordt vaak beschreven als een diepe, zeurende pijn, die kan aanvoelen als spierpijn na een intensieve training. Bij fibromyalgie is er echter geen duidelijke oorzaak voor de pijn en het kan zelfs optreden zonder een duidelijke trigger.

Veel voorkomende symptomen bij fibromyalgie zijn:

 • Pijn: vaak in de rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van de heupen of aan de binnenkant van de knie.
 • Stijfheid: meestal in de ochtend, maar ook als u een tijd heeft gezeten op gestaan.
 • Lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid.
 • Krachtverlies van uw spieren.
 • Slaapproblemen.
 • Cognitieve problemen: moeite met concentratie behouden en geheugenproblemen.
 • Stemmingswisselingen: angsten, depressieve gevoelens en moeite hebben met beslissingen nemen.

Pijn in de benen is ook een veelvoorkomend symptoom bij fibromyalgie. Veel mensen met deze aandoening klagen over pijn, stijfheid en een zwaar gevoel in hun benen. Dit kan vooral merkbaar zijn na langdurig staan of lopen. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan invloed hebben op de mobiliteit en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Fysiotherapie voor fibromyalgie 5

Maak nog vandaag een afspraak

De symptomen van fibromyalgie bij vrouwen

Ongeveer 80-90% van de mensen met fibromyalgie is vrouw. Vrouwen met fibromyalgie ervaren vaak specifieke symptomen die uniek zijn voor hun geslacht. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus of tijdens de menopauze kunnen de symptomen verergeren. Daarnaast kunnen vrouwen met fibromyalgie vaak last hebben van bijkomende symptomen, zoals pijnlijke menstruaties, bekkenpijn, blaasproblemen en premenstrueel syndroom (PMS). Deze specifieke symptomen kunnen het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit van vrouwen met fibromyalgie verder beïnvloeden.

Fysiotherapie voor fibromyalgie 6

Versnelling

Versnelling van het genezingsproces na de ingreep


Fysiotherapie voor fibromyalgie 7

Voorkomen

Voorkomen van verklevingen en infecties


Fysiotherapie voor fibromyalgie 8

Verbetering

Verbetering doorbloeding van de huid en een mooier resultaat


Fysiotherapie voor fibromyalgie 9

Minder pijn

Vermindering van de pijn


Fysiotherapie voor fibromyalgie 10

Oefentherapie

Tijdens oefentherapie traint u samen met de fysiotherapeut in een speciaal uitgeruste oefenzaal met diverse oefentoestellen. De oefeningen worden zorgvuldig afgestemd op het behandelplan dat is opgesteld voor uw specifieke klacht. Oefentherapie draagt op deze manier bij aan verlichting van uw fibromyalgie klachten.


Fysiotherapie voor fibromyalgie 11

Welke behandelingen kunnen helpen?

Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, zijn er behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld met fysiotherapie voor fibromyalgie. Naast het verminderen van de pijn en stijfheid kan een fysiotherapeut helpen bij het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit en het bevorderen van de algehele conditie en het welzijn. De fysiotherapeut zal u advies geven over bewegen en het vinden van balans met voldoende rustmomenten.

Wat kunt u zelf doen tegen de klachten? Een overzicht met enkele tips:

 • Voldoende beweging Blijf in beweging en werk aan uw conditie
 • Gezonde leefstijl Zorg voor een regelmatig leven met voldoende slaap
 • Ontspannning Yoga en meditatie
 • Specifieke oefeningen Zelfmanagementtraining ‘Sterk met pijn’ bij FES, de patiëntenvereniging voor mensen met fibromyalgie.


Neem contact op voor meer informatie

Wilt u fysiotherapie gericht op fibromyalgie gaan doen? U bent dan meer dan welkom in onze fysio praktijk in Zeist. Binnen drie dagen kunnen we een afspraak maken. Heeft u liever fysiotherapie aan huis? Dat valt altijd te bespreken. Woont u trouwens in Soesterberg, dan kunnen we u ook helpen met uw klachten. Neem contact met ons op als u meer informatie wenst te ontvangen.

© Fysio i

Afspraak maken