Oedeemtherapie wordt toegepast bij patiënten die (lymf-)oedeem hebben. Wanneer u een oedeem heeft, ervaart u wellicht dat bepaalde lichaamsdelen zwaar of gestuwd aanvoelen. Ook kunt u klachten als moeilijkheden bij beweging hebben. Oedeem is vaak een gevolg van een andere ziekte of behandeling daarvan. Zo komt het vaak voor bij kanker, littekens, problemen aan bloedvaten of als gevolg van een operatie, ongeluk of chemotherapie.
Oedeemtherapie helpt u om deze klachten fors te verminderen en draagt bij aan het herstel van eventuele chronische aandoeningen. De fysiotherapeut van Fysio i werkt volgens de Dr. Vodder methode, ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Bij manuele lymfedrainage wordt het vocht in uw bindweefsel door middel van massage verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer goed functioneert. Het lymfestelsel pompt dankzij deze techniek tot wel 30 keer per minuut in plaats van vier tot zes keer. Veel patiënten ervaren na de behandeling een ontspannen gevoel.
Aanvullend op de manuele lymfdrainage worden behandelinterventies ingezet die samen zorgen voor optimale verlichting van uw klachten. De fysiotherapeut probeert de vochtafvoer te stimuleren met oefentherapie en ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan compressietherapie door middel van steunkousen en zwachtelen helpen om vochtophoping tegen te gaan, evenals lymftaping. Uw fysiotherapeut geeft advies en voorlichting op maat en controleert uw huid- en oedeemverandering. Bent u op zoek naar een ervaren fysiotherapeut in Zeist, dan helpt Fysio i u graag!
Oedeemtherapie wordt toegepast in de behandeling van verschillende vormen van oedeem, waarvan lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem de meest voorkomende zijn.
Lymfeoedeem ontstaat wanneer het lymfsysteem niet goed functioneert en weefselvocht zich ophoopt. In Nederland wonen naar schatting 350.000 mensen die last hebben van lymfoedeem. 10% van hen heeft aangeboren (primaire) lymfoedeem en 90% van hen heeft oedeem gekregen als gevolg van een trauma of operatie (secundair). Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam en heeft onder andere als taak om afvalstoffen en eiwitten af te voeren. De lymfbanen transporteren het vocht en de lymfklieren hebben een zuiverende werking. Wanneer het lymfvocht gezuiverd is komt het via het halsgebied weer terug in de bloedcirculatie. Vooral in de oksels, buik, liezen en hals zitten veel lymfknopen.
Lymfoedeem is vaak een chronische aandoening die in de loop der tijd verergert en kan leiden tot verlies van levenskwaliteit voor de patiënt. Fysio i is gespecialiseerd in oedeemtherapie en stelt samen met u een behandelplan op maat op. Tijdens de behandelingen proberen wij de patiënt zoveel mogelijk zelfmanagement mee te geven, waarbij de kwaliteit van leven voorop staat. Fysio i werkt samen met onder andere oncologen en andere behandelaars zodat therapieën zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden en er een goed eindresultaat behaald wordt. Behandelmogelijkheden kunnen zo nodig samen worden toegepast.
Lipoedeem is een aandoening die alleen vrouwen treft. Het is een aandoening in de verdeling van het vet. Hormonalen invloeden als pubertijd, zwangerschap of de menopauze kunnen lipoedeem veroorzaken, evenals genetische aanleg. Lipoedeem heeft een chronisch karakter wat vaak samen met obesitas gepaard gaat.
Vrouwen met lipoedeem merken op dat zij sneller blauwe plekken hebben die kunnen. Als er overgewicht erbij wordt geconstateerd, kan deze goed behandeld worden.
Oedeemtherapie is bewezen effectief gebleken bij vrouwen met lipoedeem. De fysiotherapeut besteedt aandacht aan het vergroten van spierkracht, het bevorderen van een actieve leefstijl, oefentherapie en compressietherapie. Er wordt vaak echter manuele lymfdrainage afgeraden. Voor meer informatie lees hier de patiënten folder.
Veneus oedeem is een afwijking van de bloedvaten in de benen die bij één op de acht volwassenen voor komt en dan met name bij ouderen, zwangere vrouwen en invaliden. Bij veneus oedeem werken de kleppen in de bloedvaten niet goed meer. Hierdoor nemen de afvoer van vocht en de bloeddoorstroming afnemen. Bekende klachten zijn spataderen, vochtophoping rondom de enkels in de loop van de dag en rusteloze benen na een tijd staan. Andere symptomen zijn bruine verkleuringen op de huid, een dunne en gevoelige huid, pijn, kramp, jeuk en onrustige benen en een open been.
Behandeling van oedeem door de gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysio i is altijd op maat en afhankelijk van het type oedeem en de patiënt. In alle gevallen vraagt oedeemtherapie ook om inzet van de patiënt buiten de praktijk om en daarom stellen wij samen met u een behandelplan op waar u zich goed bij voelt. Onze behandeltechnieken zijn:
Wij behandelen volgens de methode van dr. Vodder, die ontdekte dat manuele lymfdrainage op meerdere fronten zeer effectief is in de behandeling van oedeem. Manuele lymfdrainage is een zachte massagetechniek waarbij de afvoer van lymfvocht wordt gestimuleerd en is er op gericht om de functie van niet-aangedane lymfvaten en -klieren te bevorderen.
Bij compressietherapie wordt voornamelijk druk van buitenaf gegeven door middel van zwachtelen, bandages of speciaal aangemeten steunkousen. Deze hulpmiddelen voorkomen dat er meer vocht kan ontstaan, versterken de afvoer van lymfvocht en voorkomt uittreding van vocht.
Oedeem veroorzaakt in veel gevallen verminderde bewegingsvrijheid en afgenomen spierkracht. Aan de hand van oefentherapie die de patiënt krijgt van de fysiotherapeut kan de bewegingsvrijheid vergroot worden en spierkracht worden opgebouwd. Beweging is daarnaast van essentieel belang voor het functioneren van het lymfsysteem. Oefentherapie in combinatie met compressietherapie zorgt ervoor dat de lymfepomp wordt gestimuleerd en het oedeem extra snel wordt afgevoerd.
Bij lymftaping gebruikt de fysiotherapeut een specifieke tape die de huid als het ware optilt, daardoor de opname van lymfvocht verbetert en oedeem beter afgevoerd wordt.
Beperking van mobiliteit en pijn kunnen ook ontstaan door verklevingen ten gevolge van operaties en radiotherapie. Middels bindweefsel-, litteken- en fibrosetechnieken worden weefsels soepeler gemaakt waardoor de inwendige verschuifbaarheid verbetert.
De fysiotherapeut zal speciale oefeningen geven voor de manier van ademhalen, waardoor lymfvocht beter afgevoerd kan worden.
Fysio i geeft de patiënt voorlichting en advies over de gewenste huidverzorging, voeding en preventie ter verlichting en voorkomen van klachten. De patiënt kan hiermee zelf aan de slag. Daarnaast begeleidt de fysiotherapeut in het opbouwen van dagelijkse activiteiten.
De fysiotherapeut leert de patiënt ook om zichzelf te masseren, tapen of voorzien van bandages. Hiermee wordt de zelfredzaamheid vergroot. Daarnaast volgen oefeningen om de verbeteringen die zijn ontstaan te behouden of vergroten. Oefening baart kunst en oefenen helpt om weer in het dagelijks ritme te komen en de afvoer van vocht te verbeteren.
Voor oedeemtherapie bij volwassenen geldt dat de basisverzekering de therapie vergoedt vanaf de 21e behandeling, indien er sprake is van chronisch oedeem. Volwassenen met niet-chronisch oedeem kunnen een aanvullende verzekering afsluiten. De dekking hiervan varieert per verzekeraar en geldt voor oedeemtherapie, fysiotherapie en oefentherapie samen. Fysio i in Zeist heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.
Oedeem is een vervelende aandoening die vaak ontstaat als gevolg van een ziekte. Behandeling met gespecialiseerde fysiotherapie kan uw klachten verminderen en herstel bevorderen. Wilt u aan de slag met oedeemtherapie? Fysio i in Zeist maakt graag een op maat gemaakt behandelplan voor u, waarbij we ernaar streven om uw persoonlijke doelen zo snel en effectief mogelijk te behalen. Maak vandaag nog een afspraak!
© Fysio i