Oncologische fysiotherapie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen een positief effect heeft op het voorkomen van kanker, vertragen van de ziekte en verbeteren van de kwaliteit van het leven van de patiënt. Een zorgvuldig opgebouwd beweegprogramma is een belangrijk onderdeel van revalidatie na kanker, wat ook wordt aan geraden door het KNGF en NVFL. Bij Fysio i zorgen we voor de juiste begeleiding door middel van fysiotherapie in Zeist.

Oncologische fysiotherapie 5

Revalidatie na kanker

Het beweegprogramma op het gebied van oncologische fysiotherapie bestaat uit een op maat gemaakt plan. Op deze manier kan er ingespeeld worden op een persoonlijk fitheidsdoel en is er veel aandacht voor individueel herstel. De trainingen worden gegeven in de oefenzaal en er wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur. Over het algemeen vinden de trainingen plaats in groepsverband. Het traject duurt drie maanden, waarbij er twee keer per week getraind wordt.

Voordelen oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie kan ingezet worden voor revalidatie na of tijdens kanker behandeling. Hierbij houden we uiteraard rekening met de verschillende fases van kanker: de behandelfase, herstelfase, palliatieve fase of terminale fase. Het op maat gemaakte beweegprogramma is hierop afgesteld en sluit daarnaast aan bij uw persoonlijke gesteldheid.

Oncologische fysiotherapie kent diverse voordelen, waaronder:

  • Uw uithoudingsvermogen wordt verbeterd;
  • Uw spierkracht neemt toe;
  • Het gevoel van vermoeidheid neemt af;
  • Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en/of sport wordt makkelijker;
  • U leert omgaan met fysieke en mentale veranderingen of beperkingen;
  • De symptomen na kanker nemen af
Oncologische fysiotherapie 6

Kosten en vergoeding van oncologische fysiotherapie


Omdat oncologische fysiotherapie onder fysiotherapie valt, worden de behandelingen vergoed als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor fysiotherapie. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, kunt in u vinden in uw polisvoorwaarden.

Er gelden enkele uitzonderingen, welke hieronder worden benoemd:


1. Na een operatie: De eerste twintig behandeling worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering of worden (deels) zelf betaald, mocht de aanvullende verzekering niet genoeg behandelingen dekken. Daarna geldt de vergoeding tot twaalf maanden vanuit basisverzekering vanaf verwijsdatum. Er dient een verwijzing te zijn van medische specialist of huisarts.

2. Weke delen tumor en sarcoom: De eerste twintig behandeling worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering of worden (deels) zelf betaald, mocht de aanvullende verzekering niet genoeg behandelingen dekken. Daarna geldt de vergoeding tot vierentwintig maanden vanuit basisverzekering vanaf verwijsdatum. Er dient een verwijzing te zijn van medische specialist of huisarts. De eerste behandeling dient binnen drie maanden na ontslag van bestraling te hebben plaats gevonden.


3. Hersen- of ruggenmergtumor met parese(s) of uitvalsverschijnselen: De eerste twintig behandeling worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering of worden (deels) zelf betaald, mocht de aanvullende verzekering niet genoeg behandelingen dekken. Daarna geldt de vergoeding levenslang vanuit basisverzekering vanaf verwijsdatum. Er dient een verwijzing te zijn van medische specialist of huisarts.


Oncologie fysiotherapie in Zeist: maak vandaag nog een afspraak!

Fysio i helpt u graag bij de revalidatie tijdens of na kanker. Met onze persoonlijke aanpak en zorgvuldig opgebouwde beweegprogramma zorgen wij ervoor dat u sterker en fitter wordt. Wilt u weten wat Fysio i voor u kan betekenen? Maak vandaag nog een afspraak!

© Fysio i

Afspraak maken