Fysiotherapie bij hielspoor - Fysio i in Zeist

Wat is hielspoor?

Onze unieke behandeling zorgt voor 90% klachtvermindering

Hielspoor (ook bekend als fasciitis plantaris) is een veelvoorkomende voetaandoening, waarbij er sprake is van een verkalking of verbening onder de hiel, waar de fascia plantaris, of ook de peesplaat – vanaf het hielbeen naar de voorvoet loopt. Door overbelasting kan een ontsteking en/of verkalking ontstaan, waardoor u pijn in uw hiel kan ervaren. Ongeveer 30 tot 75% van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met hielspoor. In veel gevallen blijft de aandoening echter onopgemerkt en zijn er geen klachten; slechts 10% heeft klachten. Hiervan heeft ruim 89% een verkalking van de peesaanhechting.


Oorzaken van hielspoor

De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting. Hierdoor kunnen microtrauma’s in de peesaanhechting ontstaan die voor irritatie zorgen. Het kan zijn dat u uw voet overbelast door het sporten, door het dragen van slechte schoenen of doordat u lang staat. Hielspoor komt voornamelijk voor bij veertigplussers. Bij ouderen kan hielspoor ontstaan doordat er weinig dempend vetweefsel is onder de hiel. Overgewicht of een afwijkende voetvorm zorgen tevens voor overbelasting. Ten slotte kan hielspoor ontstaan door een verkorte kuitspier of doordat u een beperkte dorsaalflexie heeft. Bij dit laatste geval is u de beweging van uw voet naar boven toe moeilijk te maken.

Fysiotherapie bij hielspoor 3

Diagnose van hielspoor

Als u last heeft van hielspoor, dan zal u pijn onder uw hiel ervaren. Deze pijn valt vooral op in de ochtend. De eerste stappen die u dan zet zijn pijnlijk. Dit kan ook na een langere tijd van rust het geval zijn. Een langere periode van staan is tevens pijnlijk; vooral mensen met een staand beroep ervaren dit. Ten slotte kan u pijn ervaren tijdens het autorijden. Dit komt doordat uw voet een onnatuurlijke houding aanneemt tijdens het autorijden.

Symptomen van hielspoor

Als u last heeft van hielspoor, dan zal u pijn onder uw hiel ervaren. Deze pijn valt vooral op in de ochtend. De eerste stappen die u dan zet zijn pijnlijk. Dit kan ook na een langere tijd van rust het geval zijn. Een langere periode van staan is tevens pijnlijk; vooral mensen met een staand beroep ervaren dit. Ten slotte kan u pijn ervaren tijdens het autorijden. Dit komt doordat uw voet een onnatuurlijke houding aanneemt tijdens het autorijden.

Fysiotherapie en hielspoor: een unieke behandelmethode

Deze aandoening staat erom bekend dat het moeilijk te behandelen is, en dat de behandeling een langdurig en traag traject kan zijn. Fysio i te Zeist heeft echter een unieke behandeling samengesteld, die direct resultaat heeft.

Naast klassieke tape, kinesiotape, specifieke rek- en krachtoefeningen bestaat de behandeling uit een unieke dry-needling methode. Deze dry-needling methode wordt naast Fysio i slechts door een andere praktijk in Nederland aangeboden. Na de eerste behandeling neemt de pijn al tot 50% af. Na de derde behandeling kan de pijn al tot 30% zijn afgenomen, en na zes tot zeven behandelingen kan de pijn nog maar als 5 tot 10% van de originele pijn worden ervaren. Tijdens deze behandeling wordt met dry-needling gewerkt waarbij Central Nervous System (CNS) targets en lokale hielspoor targets worden aangeprikt.

Tevens zal de fysiotherapeut met u de oorzaak van de aandoening in kaart brengen. Is de hielspoor bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting tijdens het sporten of uw werk? Om de klachten van hielspoor te verminderen, is het goed om te kijken waar de oorzaak ligt. De fysiotherapeut zal u adviezen geven om de klachten in het dagelijks leven te laten afnemen en de oorzaak te doorbreken. Een voorbeeld: als u hielspoor heeft opgelopen tijdens het hardlopen, dan zal Fysio i u adviseren om kleinere, snellere passen en een zachte landing te maken. Daarnaast kunnen wij u advies geven over uw schoeisel, om zo hielspoor in de toekomst te kunnen voorkomen.

Wordt fysiotherapie bij hielspoor vergoed?

Fysiotherapie bij hielspoor wordt altijd vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Fysio i in Zeist voor fysiotherapie bij hielspoor

Fysio i is een specialist op het gebied van hielspoor. Dankzij onze unieke behandelmethode zal uw hielspoor doeltreffend aangepakt worden, waardoor u direct resultaat ziet. Onze praktijk is gevestigd in Zeist. Wilt u weten wat Fysio i voor u kan betekenen? Maak vandaag nog een afspraak!

Referenties

  • Rome K. Anthropometric and biomechanical risk factors in the development of plantar heel pain – a review of the literature. Physical Therapy Reviews. 1997;2:123–134.
  • Johal, K.S., and Milnar, D.M., 2012. Plantar fasciitis and the calcaneal spur: Fact or fiction? Foot and Ankle Surgery 18 39–41
  • Wearing S.C., et al. The Pathomechanics of Plantar Fasciitis. Sports Med 2006; 36 (7)


© Fysio i

Afspraak maken