Fysiotherapie bij frozen shoulder - Fysio i in Zeist


Wat is een frozen shoulder?

Kies voor zorg met aandacht

Bij een frozen shoulder heeft u letterlijk vertaald een ‘bevroren schouder’. De medische term luidt capsulitis adhesiva en dit wordt gezien als een self-limiting disease, wat inhoudt dat deze aandoening vanzelf over zal gaan. Het schoudergewricht voelt stijf aan en bewegen gaat moeilijk. De frozen shoulder is het gevolg van een ontsteking in het schoudergewricht, waardoor er een verdikking en verkleving in het gewrichtskapsel ontstaat. De bewegingsvrijheid van de schouder wordt hierdoor beperkt. Let op: een frozen shoulder is niet hetzelfde als schouderartrose.


Oorzaken van frozen shoulder

Een frozen shoulder kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een primaire en secundaire frozen shoulder. Bij een primaire frozen shoulder kan er geen directe oorzaak aangetoond worden en lijkt de frozen shoulder spontaan te zijn ontstaan. Bij de secundaire frozen shoulder is er meestal sprake geweest van een trauma, opgelopen bij een ongeluk of een operatie. Wat betreft symptomen en behandeling zijn beide vormen van een frozen shoulder vrijwel gelijk.

Voornamelijk vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar oud krijgen last van een frozen shoulder.

Fysiotherapie bij frozen shoulder 3

Andere risicofactoren zijn:

• U bent diabetespatiënt;

• U heeft hartproblemen;

• U heeft een schildklieraandoening;

• U lijdt aan een klinische depressie;

• U heeft de ziekte van Parkinson.


Symptomen van frozen shoulder

Een frozen shoulder verloopt volgens drie verschillende stadia; de bevriezingsfase, de bevroren fase en de ontdooifase. In de bevriezingsfase zullen de klachten geleidelijk ontstaan. De eerste fase kan twee tot negen maanden duren. Door de ontsteking voelt de schouder pijnlijk aan. Deze pijn kan ’s nachts verergeren, vooral als men op de schouder ligt. De bewegingsvrijheid van de schouder neemt af.

In de tweede fase, de bevroren fase, neemt de pijn geleidelijk af, maar zal de schouder nog wel stijf en minder beweeglijk zijn. De pijn beperkt zich tot abrupte of intensieve bewegingen. Ook deze fase kan enkele maanden tot een jaar duren.

Tijdens de ontdooifase, het laatste stadium van deze aandoening, nemen zowel de pijn als de stijfheid in de schouder af. De schouder kan weer makkelijker bewogen worden. In totaal kan het herstel van een frozen shoulder wel drie jaar in beslag nemen.


Diagnose van frozen shoulder

Denkt u een frozen shoulder te hebben? Ga dan naar een arts toe. Aan de hand van uw klachten en een lichamelijk onderzoek zal de arts een diagnose stellen. Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts kijken naar de beweeglijkheid van u schouder. Ten slotte is het mogelijk dat er een röntgenfoto wordt gemaakt. Een frozen shoulder is niet zichtbaar op een röntgenfoto, dus dit wordt voornamelijk gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

Fysiotherapie en frozen shoulder: wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Voor het behandelen van een frozen shoulder zal u niet geopereerd hoeven worden. In de bevriezingsfase en bevroren fase zal uw arts benadrukken dat pijnbestrijding voorop staat. Probeer uw schouder niet te overbelasten. In de ontdooifase ligt echter de nadruk op het versoepelen van het schoudergewricht. Met de hulp van een fysiotherapeut zal u geleidelijk en gedoseerd de beweeglijkheid van uw schouder verbeteren. Met behulp van doelgerichte oefeningen zal u het herstel van uw schouders ondersteunen. De fysiotherapeut maakt een behandelplan op maat en zal daarnaast met u werken aan spieropbouw en controle over uw bewegingen. Naast oefentherapie is het mogelijk dat dry needling, mobilisaties en excentrisch trainen worden opgenomen in uw persoonlijke behandelplan.

Wordt fysiotherapie bij frozen shoulder vergoed?

Heeft u last van een frozen shoulder? Fysiotherapie voor uw frozen shoulder wordt vanuit uw basisverzekering vergoedt, omdat een frozen shoulder als een chronische aandoening wordt gezien. De vergoeding geldt voor twaalf maanden na een verwijzing van een specialist of huisarts. Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de eerste twintig behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Fysio i in Zeist voor fysiotherapie bij frozen shoulder

Fysio i is expert op het gebied van fysiotherapie bij frozen shoulder. In onze praktijkruimte in Zeist zullen wij samen met u een persoonlijk behandelplan samenstellen, om zo het herstel van uw frozen shoulder te ondersteunen. Bent u op zoek naar een kundige fysiotherapeut in Zeist? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Referenties

  • Dempsey A.L., Mills T., Karsch R.M., Branch T.P. Maximizing Total End Range Time is Safe and Effective for the Conservative Treatment of Frozen Shoulder Patients. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation. 2011;90(9), 738-745.
  • Neviaser R.J., Neviaser T.J. The frozen shoulder. Diagnosis and management. Clin Orthop Rel Res. 1987;(223), 59-64.
  • Ryan V. The pathophysiology associated with primary (idiopathic) frozen shoulder: A systematic review. Bmc Musculoskeletal Disorders. United Kingdom:2016;17(1).
  • Tasto J.P., Elias D.W. Adhesive capsulitis. Sports Med Arthrosc. 2007;15(4), 216-221.


© Fysio i

De praktijk is tussen 26 augustus en 11 september gesloten wegens vakantie

Afspraak maken