Kies voor zorg met aandacht
Bij zweepslag voelt u een acute pijn, als gevolg van een scheurtje of verrekking in de spier. Zweepslag kan in drie verschillende gradaties komen:
Gradatie 1: Minder dan 5% van de spiervezels is beschadigd of gescheurd.
Gradatie 2: Een of meerdere ernstige spierscheuren, maar nog geen volledige spierscheur.
Gradatie 3: een totale spierscheur.
Zweepslag vindt alleen in de kuitspier plaats, maar een spierscheur kan in principe in elke spier voorkomen.
Zweepslag ontstaat doordat er een beweging wordt gemaakt waarbij de voet omhoog komt en de knie overstrekt wordt. Bij sporten als voetbal, volleybal en tennis kan zweepslag ontstaan doordat u felle bewegingen maakt, maar ook hardlopers kunnen getroffen worden door zweepslag. Veel voorkomende oorzaken zijn misplaatsing van de voet, overbelasting en verkeerde aansturing. Onvoldoende warming-up en toename van de intensiteit of duur van een training zonder dit op te bouwen kunnen het risico op zweepslag vergroten.
De aandoening kan herkend worden aan haar abrupte pijn. Tijdens het bewegen of tijdens een korte rustpauze heeft u het gevoel dat u geslagen wordt, alsof u een zweepslag krijgt. Soms gaat deze scherpe pijn gepaard met geluid, alsof u iets hoor knappen. De pijn houdt aan, zelfs nadat u gestopt bent met sporten, en u kan moeilijk bewegen. Na enige tijd kan er een zwelling en bloeduitstorting ontstaan rondom de plek van het letsel.
Al hoewel zweepslag erg pijnlijk is, is dit in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Uw huisarts kan door middel van onderzoek uitsluiten of de achillespees niet volledig is doorgescheurd. U kan ook direct bij de fysiotherapeut terecht; deze kan ook bevestigen of de achillespees volledig gescheurd is. Als de spier volledig doorgescheurd is, dan zal u worden doorverwezen naar het ziekenhuis.
Met behulp van oefentherapie zal de fysiotherapeut werken aan het herstel van de spier. U krijgt oefeningen mee naar huis en de fysiotherapeut kan u het advies geven om een hakverhoging in uw schoen te plaatsen. Hiermee zal de kuitspier ontlast worden en ervaart u minder pijn tijdens dagelijkse activiteiten. Het gebruik van de hakverhoging zal geleidelijk afgebouwd worden.
De oefentherapie is gericht op kracht en stabiliteit van de kuitspieren. In de eindfase van de oefentherapie zal de focus liggen op plyometrische training. Hierbij wordt u getraind op explosiviteit en zal u onder andere springen en sprinten oefenen. Deze training helpt u bij het verkrijgen van meer kracht in uw spieren.
Uw fysiotherapeut zal u adviseren om sporten achterwege te laten, zolang de spier nog niet volledig hersteld is. Pakt u het sporten te vroeg op, dan zal dit het herstel juist tegenwerken. Daarnaast neemt de kans toe dat u nogmaals getroffen wordt door zweepslag, indien de training niet correct wordt opgebouwd. In de meeste gevallen is een zweepslag binnen vier tot acht weken hersteld, dit hangt echter af van de gradatie van het letsel.
Fysiotherapie bij zweepslag wordt vergoed, indien u aanvullend bent verzekerd. Gemiddeld zijn er vier tot negen behandelingen nodig voor volledig herstel.
Heeft u last van zweepslag en woont u in Zeist? Bij Fysio i bent u aan het juiste adres voor een vakkundige behandeling. Wilt u meer informatie ontvangen over wat Fysio i voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Referenties
© Fysio i