Kies voor zorg met aandacht
Heeft u van de dokter te horen gekregen dat u een kunstheup moet? Dan kunnen hiervoor verschillende oorzaken geweest. U kan bijvoorbeeld een aangeboren heupafwijking (heupdysplasie) hebben, last van artrose, deformiteit of degeneratie hebben of er kan sprake zijn van een fractuur.
Bij de heupoperatie zullen er drie verschillende ingrepen worden gedaan, waarbij er verschillende protheses geplaatst kunnen worden. De revalidatie na een heupoperatie kan drie tot zes maanden duren. Een nieuwe heup gaat tien tot twintig jaar mee.
Na het plaatsen van een nieuw heup – ook wel kunstheup genoemd – krijgt u diverse adviezen en leefregels mee naar huis. U mag vrijwel meteen op uw nieuwe heup steunen, maar de eerste vier tot zes weken zal u wel met krukken moeten lopen. Dit zorgt ervoor dat u steviger staat en voorkomt vallen. Het is daarnaast van belang dat u de heup niet overbelast. Door extreme bewegingen te maken, kan de heup uit de kom schieten. Na de eerste drie maanden wordt u alsnog aangeraden om niet te zwaar te tillen.
Hoewel u de heup niet mag overbelasten, is het wel van belang om voldoende te bewegen na een heupoperatie. Fysiotherapie zal de revalidatie na een heupoperatie bevorderen en ondersteunen. De fysiotherapeut zal met u een persoonlijk traject aangaan, waarbij belasting en oefentherapie opgebouwd zullen worden. Een dag na de operatie kan al gestart worden met fysiotherapie voor een nieuwe heup. Het is verstandig om vanaf het eerste moment al bepaalde leefstijlregels toe te passen in het dagelijks leven en thuis; de fysiotherapeut kan uitleggen wat wel of niet kan of mogelijk is. U kan deze afspraak al voorafgaand aan de operatie inplannen. In de eerste fase zal de behandeling gericht zijn tot stimulatie van de doorbloeding en behoud van de spierfunctie. Een week tot drie weken na de operatie wordt wederom gewerkt aan stimulatie van de doorbloeding en behoud van de spierfunctie, maar tevens wordt de bewegelijkheid van de nieuwe heup gestimuleerd. Zes tot twaalf weken na de operatie werkt u met de fysiotherapeut aan de kracht en bewegelijkheid van de nieuwe heup. Tevens wordt er gewerkt aan uw algehele conditie. Na de zesde week zal u niet meer met krukken hoeven te lopen, indien dit mogelijk is. Drie maanden na de operatie zal de fysiotherapeut met u werken aan de opbouw van kracht en spierfunctie, zodat u bijvoorbeeld weer kan gaan sporten. Wij adviseren u wel om niet zwaar te tillen.
Voor fysiotherapie bij een nieuwe heup zijn er drie verschillende aanpakken mogelijk:
• Posterieure aanpak: de heup mag niet tot 90 graden gebogen worden en er mogen geen draaibewegingen naar binnen toe gemaakt worden. De heup mag niet buiten de neutrale stand naar binnen toe bewogen worden.
• Anterieure aanpak: Er mag geen actieve strekking van de heup naar achter gemaakt worden, waarbij de heup ook naar buiten gedraaid wordt.
• Laterale aanpak: Voor de laterale aanpak gelden dezelfde leefregels als voor de anterieure aanpak. U mag dus geen actieve strekking van de heup maken naar achteren toe, waarbij u ook de heup naar buiten toe draait.
Fysiotherapie na een nieuwe heup wordt tot twaalf maanden na de operatie vergoed vanuit de basisverzekering na de eerste twintig behandelingen. Indien u voldoende aanvullend verzekerd bent, worden de eerste twintig behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering, als dat niet zo is dient u het zelf te betalen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Fysio i helpt u graag bij de revalidatie na een heupoperatie. Met onze persoonlijke behandelmethoden zorgen wij ervoor dat u uw nieuwe heup soepel en pijnloos kan bewegen. Onze fysiopraktijk is gevestigd in Zeist. Wilt u weten wat Fysio i voor u kan betekenen? Maak vandaag nog een afspraak!
Referenties
© Fysio i