Fysiotherapie bij artrose - Fysio i in Zeist

Wat is artrose?

Kies voor zorg met aandacht

Bij artrose is er sprake van verandering van kwaliteit van het kraakbeen. Hierdoor kan het kraakbeen tussen de gewrichten verminderen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen en dat schokken goed opgevangen kunnen worden. Daarnaast verandert bij artrose de vloeistof in een gewricht. Artrose komt het meeste voor in gewrichten van handen, knieën, heupen, schouders en nek. Fysiotherapie kan er voor zorgen dat de klachten zo verminderen dat er geen hinder meer is tijdens het dagelijks leven.


Oorzaken van artrose

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van artrose. De belangrijkste factor is uw leeftijd. Als u ouder dan vijftig jaar bent, dan neemt de kans op artrose toe. Tevens is het mogelijk dat u een erfelijke aanleg voor artrose kan hebben. Heeft iemand uit uw familie artrose, dan is de kans aanzienlijk groter dat u artrose kan krijgen. Als er sprake is van genetische aanleg, dan zien we vaak dat de patiënt op een jongere leeftijd al artrose in meerdere gewrichten krijgt.

Fysiotherapie bij artrose 3

Andere risicofactoren zijn:

  • Geslacht: onderzoek toont aan dat vrouwen vaker last hebben van artrose;
  • Overgewicht;
  • Blessure: heeft u (in het verleden) een ernstige blessure opgelopen, dan kan dit de kans op artrose vergroten;
  • Beroep: als u dagelijks zwaar lichamelijk werk verricht, zal dit de gewrichten extra belasten;
  • Zware belasting door intensieve sporten, zoals bal-, vecht- of krachtsporten;
  • Gewrichtsontstekingen;
  • Gewrichtsaandoeningen;
  • Laxiteit: flexibele gewrichtsbanden en spieren.


Symptomen van artrose

Bij artrose zullen de symptomen geleidelijk ontstaan. Het is echter wel van groot belang dat u voldoende beweegt; bij te weinig beweging kunnen de symptomen toenemen. Als u na een periode van rust weer beweegt, dan kan dit moeilijk of pijnlijk zijn. Ochtendstijfheid is tevens een belangrijk symptoom van artrose en komt veelvuldig voor artrosepatiënten.

Daarnaast kan u last krijgen van crepitaties. Crepitaties duiden op krakende geluiden die u kan horen bij het bewegen, bijvoorbeeld in uw knieën. Ten slotte is het mogelijk dat u last krijgt van botaangroei of een veranderende lichaamshouding, vooral in een vergevorderd stadium van artrose. De stand en de vorm van uw botten kunnen veranderen, waardoor ook uw lichaamshouding zal veranderen. Dit zal weer leiden tot een andere belasting van uw gewrichten, spieren en pezen.


Diagnose van artrose

De arts zal artrose kunnen vaststellen aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts uw gewrichten bekijken en controleren op ontstekingen en vergroeiingen. Het is mogelijk dat u daarnaast een röntgenfoto moet laten maken of bloedonderzoek moet doen. Het röntgenonderzoek toont aan of er sprake is van vergroeiingen en in hoeverre het kraakbeen is verminderd. Het bloedonderzoek op zich zal niet kunnen vaststellen of u artrose heeft, maar is bedoeld als aanvullend onderzoek. Hiermee wordt vastgesteld of u ook andere gewrichtsaandoeningen heeft, zoals reumatoïde artritis of jicht.

Fysiotherapie en artrose: wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Het is belangrijk om te beseffen dat de fysiotherapeut uw artrose niet zal kunnen genezen. Wel kan de fysiotherapeut u door middel van oefeningen verschillende technieken aanleren, die u zullen helpen in het dagelijkse leven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oefentherapie een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de pijn en versoepelen van de gewrichten bij artrosepatiënten. Daarnaast zal de fysiotherapeut u helpen bij het versterken van uw spieren en het verbeteren van uw spiercoördinatie, waardoor uw gewrichten meer ondersteuning zullen krijgen en minder belast zullen worden.

De fysiotherapeut werkt daarnaast met u aan uw algehele gezondheid. Door de oefeningen zal uw conditie verbeteren. Daarnaast leert de fysiotherapeut u hoe u met de klachten van artrose kan omgaan en wat u in het dagelijkse leven kan doen om de symptomen te laten afnemen. Mocht u overgewicht hebben, dan zal de fysiotherapeut u advies geven op het gebied van een gezonde levensstijl. Zoals eerder al genoemd werd, is overgewicht een belangrijke risicofactor voor artrose. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten met obesitas en knieartrose bij een gewichtsvermindering van tien procent voor vijftig procent minder pijn hebben.

Wordt fysiotherapie vergoed?

Heeft u artrose aan uw heup of knie? Per 1 januari 2018 worden de eerste twaalf behandelingen van oefentherapie bij artrose aan uw heup- of kniegewricht vergoed vanuit uw basisverzekering. Deze vergoeding geldt voor maximaal twaalf van fysiotherapie bij artrose behandelingen in een periode van twaalf maanden.

Fysio i voor fysiotherapie bij artrose

Fysio i is expert op het gebied van fysiotherapie bij artrose. Dankzij onze ruime ervaring en kennis kunnen wij u voorzien van de juiste adviezen en effectieve behandelingen. Bent u op zoek naar een kundige fysiotherapie bij artrose? Neem vrijblijvend contact met ons op!


Referenties

  • Bijlsma J, Geusens PPMM, Kallenberg CGM, Tak PP. Artrose. Leerboek Reumatologie en Klinische Immunologie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum; 2004.
  • Felson DT, et al. Osteoarthritis: new insights. Part 1: the disease and its risk factors. Ann Intern Med. 2000 Oct 17;133(8):635-46.
  • Messier SP, et al. Effects of intensive diet and exercise on knee joint loads, inflammation, and clinical outcomes among overweight and obese adults with knee osteoarthritis: the IDEA randomized clinical trial. JAMA. 2013 Sept 25; 310(12):1263-73.
  • Ansen M, McConnell S. Exercise for osteoarthritis of the knee. Cochrane Database Syst Rev. 2008;(4):CD004376.


© Fysio i

Afspraak maken